ÚVOD > MAGAZÍN

5000 Kč - Pětitisícová bankovka

Častá otázka všemožných kvízů: Kdo je zobrazen na české pětitisícové bankovce? Nevíte? To bude asi proto, že zrovna s touto bankovkou se tak často při placení nesetkáte. K placení v obchodech jste si zvykli používat bankovní platební kartu a větší částky platíte ve většině případů převodem. Pětitisícovka je nejméně četnou bankovkou a zároveň i nejméně padělatelnou bankovkou u nás. Bankovka má rozměry 170 x 74 mm.


500 Kč až 20 tis. Kč
až na 30 dní
ZÍSKAT
1 až 30 tis. Kč
až na 30 dní
ZÍSKAT
10 až 250 tis. Kč
až na 72 měsíců
ZÍSKAT
REKLAMA

Bankovka s Masarykem

Na českých bankovkách jsou vyobrazeny významné postavy české historie, které se svým působením zapsali do dějin našeho národa. Na tisícikoruně je to český historik a politik František Palacký, na dvoutisícové bankovce operní pěvkyně Ema Destinová a na již zmíněné pětitisícovce je to významný politik a státník, filozof a sociolog, který se zasloužil o vznik Československé republiky a její první prezident Tomáš Garrigue Masaryk. Autorem výtvarných návrhů těchto bankovek je akademický malíř a grafik Oldřich Kulhánek.

Padělání bankovek

Pokusy o padělání peněz byly zaznamenány snad v každém státě a s výdobytky moderní doby tomu ještě napomáhají. Bankovky jsou tištěny na speciální bankovní papír a technologie se neustále vylepšuje. Nově tak některé státy přistoupily k modernímu polymerovému substrátu, který vydrží déle a lépe odolává snahám o padělání. Bankovky jsou proto opatřeny řadou ochranných prvků, tak aby bylo jejich padělání co nejtěžší a díky těmto opatřením se okamžitě poznalo, zda jde o originál nebo padělek.

Ochranné prvky pětitisícové bankovky:

Nemusí jít vždy o účelný podvod

Je dobré rozlišovat mezi napodobeninami peněz a pozměněnými penězi. U napodobenin peněz totiž není úmysl je udat do peněžního oběhu. Jsou vyráběny za jiným účelem, například pro filmové nebo divadelní rekvizity anebo reklamní předměty. Podmínky pro tuto výrobu jsou stanoveny Českou národní bankou. Pozměněné a padělané peníze jsou jakékoliv reprodukce nebo kopie platných peněz, které jsou vyrobeny za účelem dostání se do oběhu místo pravých peněz.


Zveřejněno 21. 11. 2017